O nama

Pretražite sajt

Register

Prvi somborski džez festival, Green Town Jazz Fest, održan je 2011. godine i trajao je od 17. do 19. juna u prostoru letnje bašte „Bowlingstones“. Festival je nastao u organizaciji somborskog Kulturnog Centra „Laza Kostic“ i nekolicine entuzijasta. Tim ljudi koji organizuju festival i vrše umetničku selekciju čine Aleksandar Dujin, Srđan Maričić, Branko Vučković i Srđan Aleksić, a sve do nedavno i Mihajlo Nestorović. Na prvom festivalu učestvovalo je više od stotinu izvođača, predstavljenih u devet različitih nastupa. Velika posećenost ovog prvog festivala (u tri dana prisustvovalo je preko hiljadu sugrađana) pokazala je da je Somboru preko potrebna takva muzička manifestacija, te da bi festival vrlo lako mogao da preraste u gradsku tradiciju. Zbog velike posećenosti, festival se narednih godina preselio na plato ispred zgrade županije, što je na jedan romantičan način vratilo i somborsku tradiciju okupljanja na trgovima. Festivalski program je iz godine u godinu postajao sve kvalitetniji, a brojnost publike je u sve većem porastu. Konačno, gostovanjem američkog „Big benda“ 2013. godine, festival poprima i internacionalni karakter.

Ideja Green Town Jazz Festivala je da okuplja i predstavlja umetnike iz različitih regija. Pored negovanja vojvođanske džez tradicije, te promocije mladih džez umetnika iz Vojvodine, tim festivala se trudi da dovodi i promoviše umetnika kako iz ostalih delova Srbije, tako i inostranstva. Budući da je festival osmišljen kao neprofitna manifestacija, budžet festivala nužno je ograničen zbog čega je angažovanje međunarodnih umetnika često otežano. Zahvaljujući donacijama američke ambasade iz Beograda, festival je uspevao da okupi nekoliko džez umetnika iz Sjedinjenih Država.

Festival će ove godine otići korak dalje, poprimivši nešto drugačiju formu – kako novim koncertnim prostorom, tako i učešćem međunarodnih umetnika koji donose nove žanrove, različita eksperimentisanja i drugačije muzičke senzibilitete. U galeriji Kulturnog Centra „Laza Kostic“, u okviru festivalskog programa, svake godine se organizuje izložba slika i/ili fotografija posvećenih džez umetnosti. Prošle godine je to bila izložba radova Henri Matissa pod nazivom Jazz. Na ovogodišnjem festivalu publika će imati priliku da poseti izložbu fotografija retrospektive kroz dosadašnje Green Town Jazz festivale.

Ideja i težnja festivala ogleda se u stvaranju jedinstvenog međunarodnog duha koji bi kroz muziku trebalo da zavlada i samim Somborom. Angažovanjem umetnika iz različitih zemalja koji razvijaju i održavaju džez kao muziku čiste improvizacije, festival na svojevrstan način spaja džez muziku sa gradom, nastojeći da džez učini još jednom od somborskih tradicija. U konačici, organizacioni tim festivala teži da ovaj lokalni festival međunarodnog karaktera posluži kao uzor mladim ljudima u manjim društvenim sredinama da kroz muziku, druženje i radionice uspostavljaju značajne kulturne i društvene vrednosti koje vremenom i pod pritiscima različitih društvenih faktora počinju da jenjavaju. Stvaranje novih tradicija kroz organizovanje umetničkih dešavanja od ključnog je značaja za svaku zajednicu, pa tako i manje sredine. Naš festival teži da mladima otkrije nove muzičke pravce, da ih uči kako da uspostave interakciju sa stvaraocima iz svoje ali i drugih zemalja, što bi ih u daljoj perspektivi inspirisalo i podsticalo na stvaranje novih ideja.